Nystartade rekryteringsföretaget Bonsai vill utmana arbetsmarknaden för småjobb. De har nyligen släppt en egen app och före nyår ska de finnas i landets samtliga studentstäder.

David Karlsson, Alexander Kurtsson, Jonas Sharma och Erik Hedegren läser sista året på Chalmers entreprenörsskola i Göteborg. Där såg de att många studenter ofta har tid över till extrajobb. Samtidigt var det krångligt för småföretag att få hjälp med enklare uppdrag. I februari i år lanserade de därför webbplatsen och appen Bonsai.

– Vi har inspirerats av delningsekonomin och har byggt upp tjänsten kring en digital plattform, säger David Karlsson som är en av grundarna.

Vad kan småföretagare ha för nytta av er?
– Vissa saker är inte effektivt rent organisatoriskt att utföra själv och då kan det vara bra att ge uppdraget till någon annan. Som att skruva ihop IKEA-möbler vid en kontorsflytt eller att göra en företagspresentation i Powerpoint, något som många yngre personer behärskar väldigt väl, säger David Karlsson. Alternativkostnaden genom att lösa det internt är ofta högre än vårt timpris och då kan man fokusera på det värdeskapande istället.

Vad är typiska jobb hos er?
– Den genomsnittliga tiden på de efterfrågade jobben ligger på runt sex timmar och ofta handlar det om enklare saker som bärhjälp, möbelmontering och översättningar. Men en del av våra studenter jobbar med längre projekt inom programmering, CAD och liknande. För ett tag sedan använde ett företag tjänsten som en ren rekryteringssatsning där de betalade oss för att skicka relevanta studenter till dem på intervju. Studenterna fick i sin tur betalt för att gå på jobbintervju.