Bonsais Masterguide till LinkedIn!

Varför har vi skapat vår Masterguide till LinkedIn? Jo, något vi har observerat den senaste tiden är hur allt fler unga lämnar Facebook, eller inte skaffar Facebook. De söker sig till andra sociala plattformar som passar deras behov bättre då Facebook har gått mot att bli något av en meme-samling och videoplattform. Kanske spiller det över lite på LinkedIn också, att fler drar sig för att skaffa en närvaro på de stora nätverken. Här kommer vår syn på varför du ändå borde ha en profil på LinkedIn. Om du funderar på att kanske inte skaffa en, läs i alla fall igenom vår helt ok genomgång (inget eget ryggdunkande här inte) av de olika fördelarna. Håll till godo!

1. Många bolag börjar sitt rekryteringsarbete långt innan du som student tar examen.

Idag är det inte ovanligt att t.ex. revisionsbyråer skriver avtal med studenter som har upp till ett år kvar på sin utbildning. Bolagen börjar bearbeta möjliga kandidater tidigt i deras utbildningar, genom ex karriärkvällar, studentmingel eller föreläsningar. Hur gör de då för att hålla koll? Stalkar på LinkedIn såklart! De kikar hur långt kvar du har till examen, om du har några andra spännande erfarenheter osv. Det perfekta skyltfönstret!

2. Jobbansökningar blir inte lika jobbiga med en välarbetad LinkedIn-profil.

Många företag har börjat med en plugin till LinkedIn, istället för att du ska skicka in en kopia på ditt CV så loggar du helt enkelt in med din profil på deras rekryteringssida. Vips, så är ditt CV regnat och klart. Smidigt, smart och såklart tidsbesparande!

3. Så fort du söker ett jobb kommer företaget leta information om dig på nätet (Om det är nåt du ska komma ihåg från Masterguide till LinkedIn, kom ihåg det här).

Ja det är läskigt, ja det kan kännas lite konstigt, och ja, alla gör det (7 av 10 rekryterare gör det). Istället för att de ska hitta en undangömd bild i din kompis Facebookalbum från 2009 så föregå personen genom att presentera den informationen de är ute efter på LinkedIn. Oftast nöjer de flesta sig med att kika där, kolla vilka erfarenhet du har, vilka kontakter du har och om du har några rekommendationer.

4. Ha en färdig profil när du börjar jobba.

Har du mycket kontakt med andra bolag i ditt jobb kommer de definitivt kika på din LinkedInprofil då och då. Gör både dig själv och din arbetsgivare en tjänst genom att ha en väl genomarbetad profil, det kommer definitivt komma förfrågningar om tjänster eller kontakter angående potentiella affärer. Se till att redan ha din profil på plats så att du inte börjar med ett helt tomt nätverk när du kommer ut i näringslivet.

5. LinkedIn är ett väldigt bra verktyg för att bygga ditt egna varumärke.

Se till att lägga kraft och tid på att skapa en välformulerad och bra strukturerad sida. Lyft fram dina styrkor och se till att dessa får en central plats i profilen. Ett misstag som många gör är att de inte skriver en sammanfattning av de positioner som de haft eller de utbildningar som de gått. En kort sammanfattning säger så mycket mer än bara år, företag, tjänst.

6. Se till att du får rekommendationer på din LinkedIn-sida!

Detta är verkligen något som rekryterare tittar lite extra på, är det någon som kan intyga att du är en bra anställd/person? Precis som att du litar mer på din vän när denne rekommenderar en produkt, litar en rekryterare på någon annan som rekommenderar dig. Fråga dina kollegor på jobbet, kanske nån från skolan osv om de kan skriva något om dig. Ett annat väldigt bra sätt är att skriva egna rekommendationer om andra, har du redan gett någon en rekommendation är de såklart mer benägna att skriva en om dig!

7. Nätverka med känsla.

Släng inte ut en massa kontaktförfrågningar, denna taktik funkar kanske för säljare och rekryterare (som faktiskt behöver det för att ha ett brett kontaktfält) men det kan vara lite negativt för dig som vanlig användare. Kvalitet är bättre än kvantitet på LinkedIn.

8. Var aktiv på LinkedIn!

Se till att skriva lite statusar då och då, ”gilla” någon annas status osv. Du ökar synligheten för din profil och fler hittar in och kikar på vad du är för en typ. Men, som i fallet ova, kvalitet före kvantitet, se till att inte gilla saker som du faktiskt inte tycker är intressant!

9. Kontakter är allt.

Hur många gånger har du inte hört att du inte kommer någonstans utan att ha kontakter. Precis den gamla dängan gäller såklart när du söker jobb. Många tjänster tillsätts genom rekommendationer från någon nära rekryteraren. Se till att vårda dina kontakter och ta vara på de möjligheter som ett väl underhållet nätverk erbjuder.