Vi har skrivit många inlägg som hyllar Peer-To-Peer-marknadens framfart i Sverige. Igår fick vi dock läsa i flera medier att ett av bolagen – Bikes Toys & Sports Sweden AB – som rest pengar via Toborrows låneplattform försatts i konkurs.

 

Di Digital – Cykelbolag har gått i konkurs
BreakIT – Konkurs i Nordic Bike
Realtid – Första Konkursen i Toborrowbolag, värdet sänkt

 

Peer-To-Peer sönder

Detta är naturligtvis tragiskt för alla inblandade, men vad innebär det för delningsekonomin i Sverige? Händelsen belyser den brist på kontroll som är trade-offen mot effektiviteten i Peer-To-Peer-tjänster.  Bolaget hade enligt medier den högsta kreditvärdigheten på Toborrow men gick ändå i konkurs.

Jag kan inte hjälpa att tänka på fallets liknelse med Collateralized Debt Obligations – som också hade högsta kreditvärdighet innan de började gå i ”konkurs” och var början på finanskrashen 2007/2008.  En Collateralized Debt Obligation, vad Gordon Gekko i Wall Street II kallar WMDs – Weapons of Mass Destruction, är kort summerat, ett finansiellt instrument som samlar ihop flera lån till en ”produkt”.

Liknelsen kanske är att ställa det på sin spets, men likväl finns ett problem som någon behöver lösa innan crowdfunding som koncept på riktigt kan tävla head-to-head mot bankerna.

Peer-To-Peer

Rating-systemet är den räddande ängeln för problemet för flera bolag i delningsekonomisfären. Detta är dock svårare att tillämpa för tjänster inom crowdfunding. Ärligt talat, jag kollade på siffrorna för Bikes Toys & Sports Sweden AB, de såg väldigt bra ut, tills 2015. Men 2015 års siffror var inte tillgängliga för allmänheten vid tillfället för crowdfunding kampanjen. Det betyder att för de som investerade, och förmodligen Toborrow, såg allting bra ut.

Hur kommer man runt denna problematiken? Börsbolag har förpliktelser att rapportera väsentliga händelser i bolagen för att marknaden ska vara uppdaterad.

Behöver vi reglera crowdfunding-marknaden lika hårt som finansmarknaden?

Hoppas inte det, men nåt måste göras. Någon entreprenör behöver lösa problemet, så att equity/lån-crowdfunding kan fortsätta växa som en alternativt placering till aktiemarknaden och ett sätt för företag att resa pengar.

/Jonas Sharma