Delningsekonomi-tjänster så som AirBnB och Uber verkar vara här för att stanna, men vad är egentligen delningsekonomi och vilka tjänster finns i Sverige? Här listar vi våra topp 5 delningsekonomi-tjänster i Sverige.

“Uber är idag värt mer än Scania, Volvo och SKF tillsammans.”

Vad är delningsekonomi?

Tillgänglighet över ägande är mantrat för delningsekonomi: en sektor som består av peer-to-peer tjänster, utlåning, byten och samarbeten. Tanken av att låna borrmaskinen av din granne för att nästa dag ge bort socker till samma granne är inte ny och således inte heller konceptet delningsekonomi, skillnaden sitter i tekniken. Tekniken faciliterar och formaliserar dessa “lån” samt gör det möjligt för den stora massan att låna och låna ut socker och borrmaskiner bäst de vill. På samma sätt kan tjänster så som AirBnB och Uber med hjälp av tekniken på bara några år bli världsomspännande organisationer. Kortfattat är det detta man kallar för delningsekonomi.

Vilka är då Sveriges topp 5 delningsekonomi tjänster?

Uber en tjänst för beställning och betalning av taxiresor

Är ett IT-företag från San Francisco som erbjuder en internetbaserad tjänst för beställning och betalning av taxiresor och samåkningsresor. Med tjänsten kan användaren se var chauffören befinner sig och vice versa. Vid beställning av en bil kan beställaren på kartan i appen se hur bilen rör sig och hur lång tid det förväntas ta innan den är framme. Betalning sker helt friktionsfritt och automatiskt genom appen. Uber tar mellan 5–20 procent av betalningen medan resten går till chaufförerna. Uber-appen kan laddas ner för Android, IOS och Windows Phone. I mars 2015 fanns tjänsten tillgänglig i 55 länder och mer än 200 städer globalt.

I Sverige finns tjänsten i Stockholm (sedan januari 2013) och Göteborg. Uber grundades med namnet ”UberCab” av Travis Kalanick och Garret Camp 2009. Tjänster i Sverige omfattar Uberlux, Uberblack och Uberx där skillnaden är typ av bil och pris; även tjänsten Uberpop finns där privatpersoner som har sin egen bil och tid över kan köra för att tjäna extra pengar. Uber chopper finns även i vissa städer, där man kan beställa en helikopter om man har väldigt bråttom. I september 2014 var bolaget värderat till $52 (vilket är mer än både Scania, Volvo och SKF tillsammans.) miljarder enligt The New York Times

Sunfleet erbjuder en bilpoolstjänst i Sverige

Sunfleet är företag som erbjuder en bilpoolstjänst i Sverige. Sunfleet grundades av Volvo och biluthyrningsföretaget Hertz på 1990-talet. Idag är Volvo huvudägare. Målgruppen är personer som har behov av kortare transporter och resor, och som inte vill ha sin egen bil

AirDine löser middagen för kvällen

Bygger på att middagsvärdar registrerar sig, lägger upp en meny, ett pris samt en tid och en plats för middagen. Sedan kan andra användare boka in sig. AirDine vill göra det möjligt för människor som annars aldrig skulle träffas, att träffas.

Bonsai fixar extrapersonal åt företag

Bonsai utmanar Sveriges tröga arbetsmarknad. Genom en digital plattform ger Bonsai företag en förutsättningslös möjlighet att stärka upp den befintliga organisationen och studenter en flexibel möjlighet till extraarbete. Bonsai finns idag i Göteborg med planerad expansion i samtliga studentstäder inom kort.

Airbnb en betrodd community och internationell marknadsplats

Grundades augusti 2008 i San Francisco, Kalifornien. Idag är Airbnb en betrodd community och internationell marknadsplats där folk kan annonsera ut, upptäcka och boka unika boenden runt om i världen. Oavsett om det gäller en lägenhet för en kväll, ett slott för en vecka eller en villa för en månad ger Airbnb människor tillfälle till unika reseupplevelser i alla prisnivåer i mer än 34 000 städer och 190 länder.

Hur ser framtiden ut för delningsekonomin?

Med den enorma tillväxt som delningsekonomin har haft den senaste tiden kan man börja fundera på hur länge det kommer hålla i sig. PWC gjorde en undersökning 2015 som beskriver den minst sagt galna tillväxt branschen haft de senaste åren.

Med ”Value of transaction” alltså motsvarande omsättning som visar på tillväxt på över 50% per år och årligen. I kombination med en marknad som är värd strax över 28 miljarder euro 2015 med prognoser om att omsätta 140 miljarder euro innan 2025 verkar det minsta sagt inte som det finns något stopp för delningsekonomin och dess tillväxt.

Framtiden ser kort och gott väldigt ljus ut, marknaden beräknas till 140 miljarder euro årligen innan 2025

Vad som på sikt kommer stoppa tillväxten av delningsekonomin på Svenska marknaden är regler och lagar. Huruvida det är bra eller dåligt är svårt att säga. Om man tittar på arbetsmarknaden och hur den skulle bli helt ”tjänstebaserad” vore det nog inte bra om t.ex. facken skulle släppa all kontroll över bolagen som verkar inom sektorn. Facken behövs för att skydda arbetarna precis så som också en stark lagstiftning kring arbetsrätt behövs. Vad som är viktigt är dock att det inte uppstår en vi och dem attityd mellan bolagen, lagstiftarna och fackföreningarna. Man måste förstå att delningsekonomin kommer och att man således måste jobba tillsammans för att se till att utvecklingen går så smidigt som möjligt och att resultatet blir så bra som möjligt.