Delningsekonomin förutspåddes av vara en de hetast trenderna inför 2016.  En uppsjö av nya företag med delningsekonomi-tema har lanserat och vi kan se fortsatt snabb tillväxt för fenomenet i Sverige (och globalt). Det är dock inte förvånande då de flesta tjänster som grundar sig på delningsekonomin de facto är mer kostnadseffektiva än konkurrerande tjänster. För de som känner att de vill gräva ner sig i delningsekonomin kommer här därför ett par tipps på böcker:

The Sharing Economy av Arun Sundararajan

Boken bryter ner delningsekonomin i sina beståndsdelar. Beskriver allt från vad traditionell delning innebär (och kopplingen till delningsekonomin) till skiftet från företags-centrerad ekonomi mot en peer-to-peer-ekonomi. En intressant poäng han framhäver är att gränsen mellan ens professionella och privata suddas ut i en ”perfekt” delningsekonomi.

It’s a Shareable Life: A Practical Guide on Sharing av Chelsea Rustrum, Alexandra Liss and Gabriel Stempinski

Boken är tvärtemot The Sharing Economy mer likt en självbiografi. Boken beskriver författarnas egna erfarenheter kring delningsekonomin. Boken fungerar även som en handbok för hur man kan använda delningsekonomin i sitt liv för att exempelvis resa billigt, minska kostnader och öka sin fritid.

We-Commerce: How to Create, Collaborate, and Succeed in the Sharing Economy av Billee Howard

Billee Howard är en marknadsförare som b.la. bloggar på Forbes.com. I boken ger hon sin strategi för hur man ska lyckas ta fördel av delningsekonomin i takt med att den expanderar globalt.

Shareology: How Sharing is Powering the Human Economy av Bryan Kramer

Boken riktas mot marknadsförare och entreprenörer som vill ”delningsekonomifiera” (nytt ord) sin produkt, tjänst eller sitt varumärke.

The Mesh: Why the Future of Business is Sharing av Lisa Gansky

Gansky utmanar de traditionella affärsmodellerna: att köpa in en produkt eller utveckla en tjänst som man säljer med ett påslag. Istället pratar hon om så kallade ”mesh”-företag, företag som använder exempelvis trådlösa nätverk, sociala medier eller data, som de erbjuder kunder on-demand, istället för att de ska behöva betala för direkt ägande.