Delningsekonomi och dess plattformar

Delningsekonomin har många fördelar till exempel så har konsumenterna mer makt än någonsin, det finns nya möjligheter att jobba som tar bort den tvingande 9-5-normen (Kallar det så även om exakta arbetstider kan skilja) eller hitta mer prisvärda alternativ till hotell via Airbnb.

Plattformarna möjliggör kontakt mellan konsument och leverantör på ett effektivt sätt. Resultatet av detta är att mellanhändernas kostnad för att förmedla blir drastiskt reducerad. Alla parter går vinnande relativt en traditionell affärsmodell.

Svårt med kommunikationen

Problemet tidigare med denna typen av kontakt mellan konsument och leverantör har varit att de inte på ett smidigt sätt kunnat hitta varandra. I vissa fall har leverantören fått spendera höga kostnader för att marknadsföra sig, därmed blivit tvungen att ta högre betalt av konsumenten. I andra fall kan det vara att leverantören varit anställd av en mellanhand som tagit en hög förmedlingsavgift. Nu pratar jag i generella termer, men i fallet Taxi så skulle köparen vara konsumenten, taxichauffören vara leverantören och taxibolaget mellanhanden. De har inget med den faktiska tjänsten som utförs att göra, mer än att agera mellanhand med b.la. sitt varumärke och personer som sitter och koordinerar taxibilarna. I Ubers fall automatiseras koordineringen av taxibilar av deras plattform, därmed behöver de inte ta en lika stor förmedlingsavgift som traditionella taxibolag.

Alla borde älska delningsekonomin

Så.. Hur kan man inte älska delningsekonomin? Ett Win-Win-Win-koncept. Genom vår plattform kan vi erbjuda studenter att jobba på ett flexibelt sätt. Jämfört med t.ex. bemanningsbolag behöver vi inte ta ut någon stor förmedlingskostnad, då mycket sker automatiserat. Det ger oss möjlighet att ta ett lägre pris mot våra konsumenter och ge en högre lön till våra leverantörer.

Bonsai är en digital plattform som förmedlar jobb från företag till studenter. Företaget grundades 2015 och finns i Stockholm och Göteborg med planerad expansion till alla studentstäder under 2016/2017.